En Svensk Klassiker är det sportfenomen i vilket folk som väljer att ge sig på ska klara av lopp inom skidåkning, cykling, simning och löpning. Det finns specifika tävlingar inom dessa grenar deltagare bör ha utfört för att officiellt ha klarat av en Svensk Klassiker. Dessa är Engelbrektsloppet eller Vasaloppet för skidåkning, Vättenrundan för cykling, Vansbrosimmet för simning och Lidingöloppet för löpning. Att ha utfört en Svensk Klassiker är inte bara något man kan skryta om, utan deltagarna får uppleva vacker natur, spännande utmaningar och framför allt gemenskap till både deltagarna i tävlingen och publiken.
En av den Svenska Klassikerns fyra delar är skidåkning. För att pricka av denna uppgift kan du välja mellan att utföra skidloppen Engelbrektsloppet eller Vasaloppet. Engelbrektsloppet har en distans på 60 kilometer och är därför något kortare än det 90 kilometer långa Vasaloppet. Det världsberömda Vasaloppet utförs i Dalarna där deltagarna startar i Sälen och går i mål i Mora. Som många barn lärt sig i skolan är detta lopp inspirerat av Gustav Vasas rutt i flykt från danske kungen under 1500-talet. Engelbrektsloppet utförs i tätorten Norberg i Värmland.
För att kunna säga att man har utfört en Svensk Klassiker ska man ha klarat av att cykla Vätternrundan. Precis som namnet föreslår är deltagarna i denna tävlingens uppgift att cykla runt sjön Vätten. Detta lopp startas och avslutas i Motala, en stad i Östergötland, i mitten av juni varje år. Loppet, som först tog plats i 1966, har en sträcka på 300 kilometer. Den första vättenrundan hade 334 deltagare av vilka fyra deltog i varje års Vättenrunda fram tills 2011.
En annan av de fyra delarna av en Svensk Klassiker är simning. Simningsdelen utförs under det 3000 meter långa Vansbrosimmet. Denna tävling utförs i juli varje år i Vansbro i Dalarna. Tävlingen, som först introducerades till allmänheten 1950, utförs i två olika delar. Först simmar deltagarna 2000 meter i Vanån och därefter 1000 meter i Västerdalälven. Då denna tävling tar plats i norra Sverige finns det möjlighet till kalla temperaturer vilket är varför deltagare får bära våtdräkt om vattnet är under 21 grader celsius.
Löpningsdelen av den Svenska Klassikern är det berömda Lidingöloppet. Det 30 kilometer långa loppet utförs på Lidingö i Stockholm och har cirka 15 000 deltagare varje år. Loppet utförs årligen i sista veckan i september. Loppet introducerades år 1965 och hade då 644 deltagare. Tanken bakom Lidingöloppet var ursprungligen att ha en motsvarighet till Vasaloppet för löpare. Rekordet för antal deltagare i Lidingöloppet slogs år 2008 då över 34 tusen personer deltog. Rekordet hålls av Kenyanske Isaac Chemobo bland män och Lena Gavelin bland kvinnor.
Sammanfattningsvis så är en Svensk Klassiker en utmaning i vilken deltagarna bör uppfylla vissa krav inom grenarna skidåkning, cykling, simning och löpning. Att utföra en svensk klassiker gynnar inte bara hälsan utan deltagarna får uppleva en känsla av gemenskap samtidigt som de ställs inför svåra men spännande och lärorika utmaningar. Den Svenska Klassikern utförs inte bara av boende i Sverige utan folk från alla världsdelar reser hit för att delta.